Raaf

Raaf

maandag 14 februari 2011

Meneer de Raaf uit het dierenbos



Ook in de fabeltjeskrant speelde een raaf mee, namelijk Crox, of 'meneer de raaf'.
Crox de Raaf (beter bekend als Meneer de Raaf) is de gentleman van het Bos en de grootste opponent van Juffrouw Ooievaar, die bang is voor zijn sarcastische opmerkingen. Bij de rest van de dieren is hij geliefd vanwege zijn ironische down to earth-opmerkingen. Hij speelt dan ook een onontbeerlijke rol in tal van discussies.
Ieder jaar, wanneer Meneer de Uil naar het Jaarlijkse Congres moest, trad Crox op als vervanger bij het voorlezen uit De Fabeltjeskrant. De anders niet op zijn mondje gevallen Crox bleek in deze gevallen toch sporen van podiumvrees te hebben en kon het voorlezen niet zonder stotteren van de zenuwen.


Crox leest, bij afwezigheid van meneer de uil, de krant voor


Het brein achter De Fabeltjeskrant was Leen Valkenier en het programma werd geproduceerd door Thijs Chanowski. De eerste poppen werden met de hand gemaakt door Joke Aletrino. De Fabeltjeskrant werd voor het eerst uitgezonden op 29 september 1968 door deNOS. De eerste fabels en personages waren geïnspireerd op de verhalen van Jean de La Fontaine, maar al snel ging het programma meer op het 'echte leven' lijken. In de vier jaar waarin de eerste serie op de televisie was ontwikkelde De Fabeltjeskrant zich tot het best bekeken programma van die tijd. Het aantal kijkers lag tussen de één en twee miljoen per dag en dat waren lang niet allemaal kinderen of hun ouders. Vertaalde versies van De Fabeltjeskrant waren ook buiten het Nederlandstalig gebied zeer in trek.
Ogenschijnlijk was het programma bedoeld voor kleuters, door Meneer de Uil aangesproken als kijkbuiskinderen, maar door allerlei toespelingen op de landelijke politiek was het ook voor veel volwassenen een leuk programma. Zo werkte in een periode dat Joop den Uyl minister-president was van Nederland, een Meneer de Uil die uit de Fabeltjeskrant voorlas bij veel mensen op de lachspieren.
Na vier jaar en 1041 afleveringen kwam er in 1973 een einde aan De Fabeltjeskrant.

Meneer de Raaf met juffrouw ooievaar, meneer de Uil en Lowieke de Vos

In 1985 kwam producent Loek de Levita met een nieuwe reeks afleveringen, die meteen weer een groot succes werden. De schrijver was weer Leen Valkenier. De afleveringen werden door verschillende omroepen uitgezonden. Inmiddels was Nederland veranderd in een multiculturele samenleving en dat is terug te zien in de nieuwe serie, waarin een aantal exotische dieren werd geïntroduceerd. Deze dieren komen in het Dierenbos terecht vanuit het Derde Dierenbos (lees: de Derde Wereld) en elk hebben ze zo hun eigen problematiek. Voorbeelden van deze uitheemse dieren zijn Zaza Zebra en Mister Maraboe. Tijdens verkiezingen voor een nieuwe burgemeester van Fabeltjesland werd de Buitenbosse Chico Lama door de kijkbuiskindertjes verkozen. De tweede serie eindigde in 1989. Het totaal aantal afleveringen van De Fabeltjeskrant kwam hiermee op 1640. Nadat de publieke omroep De Fabeltjeskrant had stopgezet kocht het nieuwe RTL 4 de serie en zond de krant uit tot 1992. Gevolg hiervan was wel dat er sluikreclame in de serie sloop. Zo bouwde Willem Bever in een der afleveringen een schotelantenne, zodat hij ook RTL 4 kan ontvangen.

Meneer de Raaf samen met Gerrit de postduif en Isadora paradijsvogel


Geen opmerkingen:

Een reactie posten