Hoe herken je een raaf? Ten eerste is hij aanzienlijk groter dan een kraai, zo rond de 60 cm met een vleugelspanwijdte van ongeveer 120 cm. Zijn gewicht kan oplopen tot 1,7 kg. Hij is daarmee groter dan een gemiddelde buizerd. Verder heeft de raaf een opvallend zware, iets gekromde snavel. Hoewel de meeste mensen zijn geluid niet echt muzikaal vinden, behoort de raaf toch echt tot de zangvogels... het is zelfs de grootste. Dit geluid lijkt op dat van een kraai, maar is lager. Zijn verenkleed is geheel zwart met een groene tot blauwpaarse metaalglans. Bij de keelpartij is de bevedering vaak zwaar en ruig.
In vlucht is de Corvus Corax te herkennen aan zijn relatief smalle vleugels met smalle, lange, gevingerde handvleugel. Verder valt bij het silhouet de ver uitstekende nek en de wigvormige staart op. Hij vliegt vaak in paren en op grotere hoogte dan bijvoorbeeld de kraai. De raaf heeft een langzame, krachtige en veerkrachtige vleugelslag. Ook zweeft de raaf regelmatig op horizontaal gehouden vleugels tijdens zijn vlucht, terwijl een kraai zich veel meer doelbewust, constant vliegend door de lucht verplaatst.
De raaf heeft een groot territorium en maakt vele omzwervingen. Hij broedt in uitgestrekte bossen, in gebergten en in kustgebieden op kliffen. De raaf is een monogame vogel en vormt een paar voor het leven.
Een leven dat overigens zeer lang kan zijn: In de Tower van london, waar altijd raven worden gehouden, komt het regelmatig voor dat zij een leeftijd van 35-40 jaar behalen! In het wild zal dit aanzienlijk lager liggen. De raaf bouwt takkennesten op ontoegankelijke plekken, soms zelfs op hoogspanningsmasten. Deze nesten worden vaak hergebruikt en worden dan ieder jaar uitgebreid met een kleine 'aanbouw'.
Nadat de raaf in Nederland in 1926 zo goed als uitgestoven was, is er in de jaren zeventig een herintroductie project opgestart om raven uit te zetten op de Veluwe. Dit project is gelukkig voorspoedig verlopen en op dit moment zijn er waarschijnlijk zo'n 100 broedparen in Nederland. Wereldwijd komt de vogel bijna overal voor op het noordelijk halfrond.
De raaf is een uitermate waakzame,schuwe en intelligente vogel. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat raven weten of een soortgenoot vanuit zijn positie iets wel of iets niet kan zien. Zij kunnen zich met andere woorden 'in die ander verplaatsen'. Het is ook bekend dat raven gereedschappen kunnen gebruiken. Zo gebruiken zij soms stenen om noten te kraken of peuren zij met stokjes insekten uit hun holen. Ook wordt wel verteld dat raven de wolf als 'instrument' gebruiken: als zij vanuit de lucht een ziek of zwak dier zien, leiden zij de wolven naar dit dier toe. Later, als de wolven uitgegeten zijn, kunnen de raven dan verder eten van de resten.Van kraaien is overigens ook bekend dat zij instrumenten gebruiken: er is geobserveerd dat kraaien die in een drukke stad woonden, autos als gereedschap gebruikten. Zij lieten bij een druk kruispunt noten op de weg vallen, wachtten dan geduldig totdat de auto's eroverheen waren gereden en het stoplicht weer op rood stond, om dan snel de oogst van het wegdek af te pikken!
Raven leven echter niet in steden. In de uitgestrekte bossen leven zij van kleine knaagdieren, jonge vogels, wormen, larven, fruit en noten en, met name in de winter, van aas en karkassen. Raven in kustgebieden kunnen ook mosselen en aangespoelde vissen op het menu hebben staan.
Kijk hier hoe intelligent raven zijn! |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten