Raaf

Raaf

vrijdag 4 februari 2011

Het sterrenbeeld Corvus (raaf)

Het sterrenbeeld Corvus (raaf) is een klein sterrenbeeld aan de zuiderhemel tussen rechte klimming 11u54m en 12u54m en tussen declinatie -11〫 en -25〫. Het bestaat uit de sterren Gienah Ghurab, Algorab, Minkar, Alchiba. De ster Gienah Ghurab, Arabisch voor vleugel van de vogel, is hiervan, met een magnitude van +2.6, de helderste. Aangrenzende sterrenbeelden zijn Maagd (Virgo), beker (Crater) en Zeeslang (Hydra)


De meteorenregens van Corvus heten de Corviden, meestal zichtbaar tussen 25 juni en 3 juli en op zijn mooist te zien op 27-28 juni. Deze weinig actieve en niet spectaculaire meteorenregens zijn voor het eerst waargenomen door C. Hoffmeister in 1937, toen hij op een astronomische expeditie was in Zuid Afrika.

Klik op de foto om te vergroten


Het sterrenbeeld Corvus kwam al voor in de Almagest (Het grote boek over sterrenkunde) van de Claudius Ptolemaeus van Alexandrie. Hierin is Corvus een van de 48 originele sterrenbeelden die hij in dit boek, dat zo'n duizend jaar de visie op ons heelal zou bepalen, beschrijft.

Passage uit de Almagest van Ptolemaeus

In 1627 publiceert Julius Schiller (1580-1627) zijn Christelijke sterrenatlas: Coelum Stellatum Christianum.  Hierin heeft de vrome Duitse astronoom en kaartenmaker de oude sterrenbeelden, die in zijn ogen heidens waren, vervangen door Bijbelse figuren. Zo werden de tekens van de dierenriem (Zodiac) vervangen door de apostelen.
Corvus en Crater werden door Schiller samengevoegd en hernoemd tot (Heilige) Ark.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten